MENU

maanantai 7. toukokuuta 2018

The Golden Circle


The Golden Circle (tai suomalaisittain kultainen kierros) on yleisin turistien tekemä päiväretki Islannissa. Perheeni kanssa lähdimme kiertämään tämän monien nähtävyyksien kokonaisuuden huhtikuun puolivälissä. The Golden Circle on turistille mainio tapa nähdä lyhyellä matkalla monta unohtumatonta kohdetta. Kierroksen aikana pääsee vierailemaan kansallispuistossa, jossa mannerlaatat erkanevat, näkemään geysirin purkauksen, ihailemaan suurta vesiputousta ja kiertämään vanhan tulivuoren kraatteriin muodostuneen järven. Me pysähdyimme välissä myös nauttimaan lounaan paikallisella tomaattitilalla. Ehdottomasti vierailun arvoinen!


ÞINGVELLIR:IN KANSALLISPUISTO

Ensimmäinen pysähdyspaikka kierroksella on Þingvellir:in (Thingvellir) kansallispuisto, jossa pääsee kävelemään kahden mannerlaatan erkanemiskohdassa. Islantihan on alun perin syntynyt Euraasian ja Pohjois-Amerikan laatan erkanemisesta. Kansallispuiston alueella on kiva kävellä, mutta upeimman näköinen kohde kultaisella kierroksella tämä ei kuitenkaan ole. Kansallispuisto on kuitenkin ehdottomasti pysähtymisen arvoinen!


GEYSIR

Varmasti yksi mielenkiintoisimmista kohteista koko Islannissa on maan uumenista purkautuva geysir. Vastaavia luonnonihmeitähän ei ole muualla kuin Islannissa, Yhdysvalloissa ja Uudessa-Seelannissa. Geysirien alueella kultaisella kierroksella on ainoastaan yksi edelleen purkautuva yksilö.

Geysir purkautuu yleensä 5-10 minuutin välein ja meidän siellä vieraillessamme purkautumisväli oli aika tarkasti 4 minuuttia. Mahdollisuus siis useammalle video- tai kuvaussessiolle on olemassa. Kannattaa muuten tarkkailla mihin suuntaan vesihöyry leijailee, kun geysir on lepotilassa. Se kertoo mihin suuntaan se purkautuessaan kaatuu. Aika moni turisti lähti autoilleen litimärkinä.


GULLFOSS

Kultaisen kierroksen reitiltä löytyy myös valtava vesiputous, Gullfoss. Mieletön ilmestys, josta saa aivan varmasti upeita kuvia. En ole vielä päässyt matkustamaan Yhdysvaltojen länsirannikolle, mutta Gullfossin näkeminen antoi potkun noihin haaveisiin. Haluan ehdottomasti päästä ihailemaan vastaavia valtavia vesiputouksia myös valtameren toiselle puolelle!


LOUNAS TOMAATTIFARMILLA

Friðheimar on tomaattifarmi kultaisen kierroksen reitillä, jossa tuotetaan suurin osa Islannin tomaateista. Yhden kasvihuoneen sisällä toimii lounasravintola, jossa pääsee maistelemaan tomaateista valmistettuja herkkuja. Me päädyimme kaikki valitsemaan buffetissa olevan tomaattikeiton. Keiton kanssa oli tarjolla mielettömän herkullisia omatekoisia leipiä.

Listalta löytyi myös muutama muu tomaattinen pääruoka, tomaattisia juomia ja tomaatilla höystettyjä jälkiruokia. Minä valitsin jälkiruoaksi omenatomaattipiirakan kermavaahdolla, herkullista. Vielä mielettömämpi oli juustokakku tomaattihillolla, suosittelen!KERIÐ

Viimeinen etappi kultaisella kierroksella on vanhan tulivuoren kraatteriin muodostunut järvi. Järven pääsee kiertämään ”yläreunalla” ja portaat vievät itse veden ääreen. Tästä vierailusta täytyy maksaa 400 kruunua (n. 3 €), mutta rahat suunnataan luonnonsuojeluun. Kerið jää usein monelta turistilta välistä, mutta minusta se on ehdottomasti käymisen arvoinen kohde!


Onko The Golden Circle tai kultainen kierros teille entuudestaan tuttu?


SEURAA MINUA:

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti