MENU

perjantai 6. heinäkuuta 2018

Wieliczkan suolakaivos



Jatketaan siitä mihin viimeksi jäätiin, eli suunnataan välittömästi takaisin Puolaan ja sen eteläosiin Krakovaan. Kuten lupailinkin, pääsee kaksi isompaa nähtävyyttä tarkempaa syyniin näin postausten muodossa. Ensimmäisenä olisi otsikkonsakin perusteella Wieliczkan suolakaivos. Jos kiinnostusta herättää myös Auschwitzin kierros, on nämä kaksi kohdetta helppo yhdistää. Monet firmat tarjoavatkin yhdistettyjä päivän retkiä näihin kohteisiin.


Me varasimme reissun suolakaivokselle suoraan hotelliltamme. Olimme varaamassa retkeä edellisenä päivänä ja jo tuolloin aamupäivän lähtö oli täynnä. Lopulta oli kuitenkin melkein parempi, että päädyimme aamu yhdeksän lähdölle. Retki kesti kokonaisuudessaan noin viisi tuntia, joten oli mukavampi olla takaisin hotellilla jo kahden aikaan iltapäivällä.

Pikkubussi nappasi meidät siis aamulla suoraan hotellilta ja ajomatka suolakaivokselle oli noin puoli tuntia. Paikan päällä oli paljon porukkaa liikkeellä, joten oli helppoa, että oppaamme piti huolta lippujen lunastamisesta. Me olimme totta kai liikkeellä englanninkielisen oppaan kanssa, mutta kielivaihtoehtoja olisi ollut vaikka kuinka. Ennen sisään astumista kaikille annetaan kuulokkeet, joiden avulla voi kuunnella porukan etunenässä viipottavan oppaan tarinoita.


Mielenkiintoinen osuus alkaa jo heti sisään astuessa, kun laskeuduttavana on 390 rappusta alas suolakaivokseen. Rappuset ovat onneksi koko matkalta samanlaiset ja helppokulkuiset. Wieliczkan kaivos on muuten yksi maailman vanhimmista suolakaivoksista. Se on avattu 1300-luvulla ja oli toiminnassa liki 700 vuotta. Suolan tuotanto loppui siis vain reilu kymmenen vuotta sitten. Retken aikana saimmekin kuulla, kuinka työolot ovat vuosisatojen saatossa muuttuneet paljon ja sitä ei ole vaikea kuvitella.

Retken aikana kuljetaan läpi lukuisten salien ja käytävien. Vaikka retki on 4 ja puoli tuntia pitkä, ei sillä kateta kuin prosentti koko kaivoksesta. Valtavan kokoisesta kokonaisuudesta on siis kysymys. Useammassa salissa on suolakiteistä koottuja kattokruunuja ja suolakiteitä voi edelleen nähdä monissa seinissä ja katoissa. Kaivoksesta löytyy myös lukuisia kappeleita, koska puolalaiset ovat tunnetusti hyvin uskonnollisia. Nämä kuvat ovat kaivoksen isoimmasta kappelista, jonka seinältä löytyy esimerkiksi viimeisestä ehtoollisesta suolasta veistetty kolmiulotteinen versio. Tässä kappelissa on järjestetty myös monia häitä.



Retken aikana tulee muutama levähdyspaikka, jossa pääsee ostamaan erilaisia matkamuistoja, joita kaivoksesta louhitulla suolalla on valmistettu. Loppua kohden meidän ryhmä juoksi kuitenkin näiden matkamuistomyymälöiden läpi sellaista vauhtia, ettei siinä olisi edes ehtinyt tehdä ostoksia. Harvemmin turistien ei haluta ostavan tavaroita!

Wieliczkan suolakaivos oli mielestäni ehdottomasti käymisen arvoinen. En ole ennen vastaavassa käynytkään, enkä usko, että kovin monessa paikassa on edes mahdollisuutta kokea vastaavaa. Kannattaa siis ehdottomasti varata liput retkelle, jos olet Krakovaan suuntaamassa!




Onko teistä joku sattunut jo käymään Wieliczkan suolakaivoksessa?


SEURAA MINUA

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti