MENU

sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Onko gluteenitonta ruokavaliota vaikea noudattaa?


Kohta tulee kuluneeksi kaksi vuotta siitä, kun jätin gluteenin ruokavaliostani lähes kokonaan. Olin matkalla Roomassa äitini kanssa ja sen kaiken viljaähkyn jälkeen totesin, että tähän huonoon oloon on tultava loppu. Tuon päivän jälkeen arkeni on koostunut enimmäkseen viljattomista ja gluteenittomista tuotteista.


Suomessa vähä gluteenista (kun kyse ei ole keliakiasta) ruokavaliota on nykyisin jopa naurettavan helppoa noudattaa. Lähi Alepani hyllyiltä löytyvät gluteenitommat vaihtoehdot lähes kaikille tuotteille ja mitä hyllyiltä ei löydy on helppo valmistaa itse gluteenittomien jauhojen avulla. Asia, jota kaipaan kovasti Suomesta. Kaipaan kovasti leipomista ja sitä, että pääsen valmistamaan vanhoja suosikkejani.


Olen ollut jopa hieman yllättynyt siitä, kuinka hyvin ihmiset ovat täällä ymmärtäneet tilanteeni. Tämä ei todellakaan ole tilanne, jossa haluaisin olla, mutta kroppaa on kuunneltava, kun se jotakin sanoo. Täällä gluteenittomuus ei ole ehkä löynyt ihan yhtä vahvasti läpi kuin Suomessa. Ruokakaupoista löytyy kyllä perus valikoima tuotteita, mutta hinnat ovat totta kai kalliimpia kuin Suomessa. Olen todella tyytyväinen, että Suomessa kauppoihin on ilmestynyt myös kauppojen omien tuotesarjojen gluteenittomia tuotteita. Ne ovat polkeneet hintoja huomattavasti alaspäin.


Täällä olen raaskinut ostaa gluteenittomista tuotteista ainoastaan kaurahiutaleita. Kaurapuuro on niin hyvä startti päivään, etten pysty elämään ilman sitä! En Suomessakaan tartu kovinkaan usein gluteenittomiin viljatuotteisiin kauppojen hyllyillä. Pyrin ennemmin käyttämään ruuanlaitossa luontaisesti gluteenittomia tuotteita, joita kauppojen hyllyt ovat kuitenkin pullollaan. Vakkari tuotteisiini Suomessa kuuluvat kuitenkin kaurahiutaleet, kaurajauhot ja muut jauhosekoitukset ja näkkäri. Satunnaisesti hemmottelen itseäni gluteenittomalla pastalla tai Pirkan pakaste karjalanpiirakoilla (niin ihania!). Suosittelen myös kokeilemaan S-ryhmän myymälöistä löytyviä Tescon suklaakeksejä, myös normaalia ruokavaliota noudattavat rakastavat niitä!


En kuitenkaan noudata gluteenitonta ruokavaliota aina orjallisesti. On tilanteita, joissa en halua aiheuttaa ylimääräistä vaivaa ruokavaliollani. Juhlissa tai ulkona käydessä en halua olla se, jonka takia pitäisi tehdä jotakin muutoksia suunnitelmiin. Totta kai haluan välillä myös itse herkutella tavallisilla tuotteilla. Onneksi löysin aika pian ruokavalioni aloittamisen jälkeen apteekista Gluten Go ruoansulatusentsyymejä. Olen ollut todella tyytyväinen niiden toimintaan. Yksi kapseli ennen ateriaa on toiminut minulla todella hyvin. Tuote ei ole missään nimessä tarkoitettu keliaakikoille, mutta gluteeniherkille se on todella hyödyllinen. Niiden avulla on hoidettu niin monet juhlat, eikä ole tarvinnut katsella sivusta muiden herkuttelua. Ehdottomasti kokeilemisen arvoisia!


Kaiken kaikkiaan esimerkiksi Suomessa gluteenitonta on ruokavaliota on todella helppo noudattaa, varsinkin jos nauttii ruoanlaitosta yhtä paljon kuin minä. Ravintolat ja kahvilat tarjoavat nykyisin todella paljon herkullisia gluteenittomia vaihtoehtoja. Niiden avulla gluteeniton herkuttelu onnistuu helposti myös kodin ulkopuolella.


Kaikki kuvissa näkyvät herkut ovat muuten täysin gluteenittomia. Ei tää niin vaikeeta ole!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti