MENU

sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Päiväreissu Etelä-IslantiinMatka Reykjavíkiin tarjoaa mahdollisuuden lukuisille erilaisille mielenkiintoisille päiväreissuille. Ne ovatkin paras tapa nähdä ja kokea sitä mielenkiintoisempaa osaa Islannista. Reykjavíkissa on mukava kierrellä päivä tai pari, mutta sen jälkeen alkaa ehdottomasti janoamaan jotakin muuta. Monet yritykset tarjoavat järjestettyjä bussimatkoja, mutta suosittelen sydämestäni oman auton vuokraamista. Oman auton vuokraamisella pääsee ehdottomasti halvemmalla, pääsee liikkumaan oman aikataulun mukaan ja katsomaan juuri niitä paikkoja, jotka kiinnostavat eniten. Autovuokraamoja löytyy Islannista hurjan paljon ja varmasti tästä syystä hinnat ovat suhteellisen alhaisia.


BLACK SAND BEACH

Yksi mahtava päiväreissu on suunnata etelään, tai no oikeastaan kaakkoon. Noin 180 kilometrin päässä Reykjavíkista sijaitsee Islannin kuuluisin musta ranta, Reynisfjara. Se sijaitsee juuri ennen pientä Vikin kylää. Sieltä löytyy varmasti hyviä mahdollisuuksia lounaalle, jos omien eväiden tuominen mukaan ei tunnu omalta. Musta ranta merestä kohoavine kivipatsaineen on upea ilmestys. Meidän reissumme osui päivälle, jona satoi ja tuuli käytännössä vaakatasossa. Tästä syystä kuvasaldo ei ole yhtä valtava kuin olisin toivonut. Onneksi olen menossa rannalle vielä uudemman kerran!

Rannalta löytyy myös nämä mielettömät seinämät ja avonaisia ”luolia”. Aika mielettömiä juttuja se luonto saa aikaan, vai mitä?


Mustalta rannalta löytyy myös yksi Islannin kuvatuimmista ”ihmisen aikaansaannoksista”. Vuonna 1973 jenkkien sotilaskone joutui pakon sanelemana laskeutumaan rannalle. Nyt vanhan koneen luuranko toimii vetonaulana valokuvauksen himoisille ihmisille. Pienemmät tiet lähemmäs koneen hylkyä ovat suljettu, joten koneelle haluavien täytyy kävellä noin 4 kilometriä suuntaansa. Me emme tällä kertaa yhdistäneet konetta tähän reissuun, mutta seuraavalla kerralla se on suunnitelmissa. Toivottavasti pääsemme sinne asti!

Läheltä löytyy myös näköalatasanne, jolta avautuvat näkymät molempiin suuntiin mustalle rannalle. Meidän reissu sattui päivälle, jolloin sumu ja sadepilvet peittivät näkymät aika totaalisesti. Tästä syystä en edes lähtenyt kokeilemaan onneani. Toivotaan, että seuraavalla kerralla on onni paremmin myötä!


SKOGAFOSS

Skogafoss on yksi Islannin kuvatuimmista vesiputouksista. Vinkki: foss tarkoittaa vesiputousta. Skogafoss sijaitsee hieman ennen Vikissä sijaitsevaa mustaa rantaa ja se kannattaa ehdottomasti yhdistää reissuun. Vesiputouksen bongaa helposti jo autosta ja putouksen ympäristöön on rakentunut usean ravintolan, kahvilan ja leirintäalueen kompleksi.

Skogafoss itsessään on yksi omista suosikeistani. Putouksen lähelle pääsee todella helposti kävelemään ja alue upeine vihertävine seinineen takaa mielettömät puitteet valokuville. Turistejakaan ei huhtikuussa ollut aivan tungokseksi! Putouksen luona pääsi siis ottamaan taianomaisia kuvia ilman muita ihmisiä!Putouksen oikealta puolelta pääsee kiipeämään rappusia putouksen yläpuolelle. Rappujen jälkeen matkaa pääsisi jatkamaan vaellusreitillä. Varmasti oikein kelpo paikka pienelle vaellukselle! Me kiipesimme ainoastaan ylimmälle tasanteelle ja ihailimme sieltä avautuvia maisemia.


SELJALANDSFOSS

Hieman Skogafossilta Reykjavíkiin päin sijaitsee toinen kuuluisa vesiputous, Seljalandsfoss. Parkkeeratessa autoa tämän vesiputouksen lähellä sijaitsevalle parkkipaikalle kannattaa muistaa maksaa parkkimaksu. Islannissa monilla luonnonnähtävyyksilläkin on maksulliset parkkipaikat ja parkkipirkot ovat kuulemma aika ahkeria ja Islannin hintatason tietäen eivät parkkisakot ole varmasti erityisen mukavaa luettavaa.

Seljalandsfoss eroaa siinä määrin Skogafossista, että sen taakse pääsee kävelemään. Reitti saattaa kuitenkin olla kostea, liukas ja mutainen. Eli kannattaa pukea ylleen vedenkestävät vaatteet ja hyvät kengät. Seljalandsfossin luona voi aurinkoisella säällä nähdä useasti sateenkaaria, mikä olisi varmasti todella ihastuttava näky. Samalta vuorenseinämältä Seljalandsfossin kanssa löytyy useampia pienempiä vesiputouksia ja niiden välillä kulkeekin mukava polku, mikäli mieli tekee pidemmälle jaloittelulle.

Olen nyt kuullut useampia kertoja luolan sisällä olevasta vesiputouksesta, jonka pitäisi sijaita noin kilometrin kävelyn päässä Seljalandsfossilta. Luolaan pitää kuulemma kahlata veden läpi, mutta se on täysin sen arvoista. Toivon kovasti, että pääsen kokemaan tämän seuraavalla kerralla, sen verran upeilta ovat näkemäni kuvat näyttäneet!


AIKATAULU JA HEVOSET

Islanninhevonen on monelle varmasti yksi ikonisimmista Islannissa esiintyvistä eläimistä. Matkanvarrella Reykjavíkista etelään on hurjasti hevostiloja ja suuria aitauksia, joissa issikat viihtyvät. Aiomme ehdottomasti pysähtyä tulevaisuudessa ottamaan kuvia niistä, mutta tällä kertaa kohdalle ei osunut sopivaa pysähdyspaikkaa!

Retki etelään on siis mitä mainioin päiväretkikohde. Me lähdimme liikkeelle aamulla hieman ennen yhdeksää ja takaisin Reykjavíkissa olimme ennen viittä. Aikataulu toimi todella hyvin, eikä missään välissä tullut kiireen tunnetta!


Onko teistä kukaan suunnittellut lähtevänsä katsomaan näitä Islannin luonnonihmeitä omin silmin? Vai oletko kenties jo vieraillut näissä unohtumattomissa kohteissa?


SEURAA MINUA:
Instagram, Pinterest, Blogit.fi, Blogipolku, Bloglovin

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti