MENU

sunnuntai 25. maaliskuuta 2018

Islanti - maailman turvallisin maa?Vertailemalla maailman kahta suurta turvallisuusindeksiä, voidaan tulla aika vahvasti siihen tulokseen, että Islanti on maailman turvallisin maa. Global Peace Indexin mukaan Islanti pitää hallussaan maailman turvallisimman maan viittaa. Suomi tulee samalla listalla vasta sijalla 17. Liekö tässä listauksessa painotettu itsemurhalukuja korkeammalle. World Economic Forumin listauksesta Suomi löytyykin sijalta 1. Islanti tulee kuitenkin aivan kintereillä sijalla 3. heti Arabiemiraattien jälkeen.

Olen kokenut asumisen Islannissa hyvin turvalliseksi. En ole kohdannut näiden kolmen kuukauden aikana kertaakaan tilannetta, jossa olisin joutunut pelkäämään tai edes pohtimaan, mitä voisi sattua. Helsingissä epämiellyttäviin tilanteisiin voi kuitenkin joutua vaikka viikoittain. Olen kulkenut täällä yöllä baarista kotiin vaakasuorassa lumimyräkässä silmät kiinni, koska en ole voinut nähdä eteeni. Mielessäni ei ole hetkeksikään käynyt, että ei olisi okei kävellä pääkaupungin yhtä isoa katua silmät kiinni kello yhdeltä tiistaiyönä.


Meillä oli jokin aika sitten ongelmia ulko-ovemme kanssa, koska sen lukitseminen onnistui ainoastaan paiskaamalla ovi täysiä kiinni. Silloinkaan se ei aina mennyt lukkoon. Kun kerroin tästä kauempana keskustasta asuville ystävilleni, muutama heistä sanoi, että ei heidän ulko-ovensa ole aina edes lukossa. Olen kuullut Islantia verrattavan Muumilaaksoon ja tämä taitaa todistaa sen todeksi. Me asumme keskustassa, joten ihan yleisestä mukavuudesta on kiva pitää ulko-ovi kuitenkin lukossa.

Olen täällä asuessani muuttunut yllättävän huolettomaksi. Kuljen kukkaro takin taskussa kaikkialle ja Suomessa olen se hermoheikko, joka pitää laukusta todella tiukasti kiinni. Minulta kerran varastettiin Suomessa koko laukku, sisältäen kaiken mahdollisen (kännykkä, lompakko, duuni- ja kotiavaimet ja passi), ja siitä lähtien olen ollut todella tarkka omaisuudestani. Täällä baareissa ei yleensä ole vartioitua narikkaa, vaan porukka nakkaa takit kasoihin sopiviin nurkkiin baarissa. En siis suosittele ottamaan mukaan sitä uusinta merkkitakkia, vaikka en minä ole kuullut kenenkään takin kadonneenkaan.


En ole kuullut yhdenkään vaihtarin jääneen taskuvarkaan uhriksi tai kokeneen väkivaltaa täällä. Viime vuoden tammikuussa Islannissa tapahtui kuitenkin jotain todella harvinaista, joka järkytti koko kansaa syvästi. Nuori islantilainen tyttö murhattiin baari-illan jälkeen ja tekijöinä oli kaksi grönlantilaista miestä. Tapaus on todellakin harvinaisuus, koska Islannissa tapahtuu normaalisti 1-2 murhaa vuodessa ja nekin yleensä entuudestaan tuttujen ihmisten kesken alkoholin tai huumeiden vaikutuksessa. Meille puhuttiin tästä viime vuoden järkyttävästä tapahtumasta varoittavana esimerkkinä jo orientaation aikana.

Ehkä yksi ”turvattomimmista” asioista Islannissa on kuitenkin liikenne. On täysin normaalia, että autot ja jopa julkisen liikenteen bussit ajavat selkeästi punaisia päin. Olen alkanut huomata, että tämä on jo melkein enemmän sääntö kuin poikkeus. Monet bussikuskit ovat aikamoisia rallikuskeja. Bussissa on turha nousta seisomaan ennen bussin pysähtymistä pysäkille. Muuten löytää itsensä todennäköisimmin bussin käytävältä pötköttämästä. Oman erikoisen ripauksen liikenteeseen tuovat viimeisen viiden vuoden aikana räjähtäneet turistimäärät. Varsinkin kun mukaan lisätään 15 minuutissa vaihtuvat sääolot ja lumeen ja jäähän tottumattomat turistit. Onnettomuuksilta ei voi varmasti välttyä.


Kuinka moni muistaa Eyjafjallajökullin aiheuttaman lentokaaoksen keväältä 2010? Kaikki taitavat. Viime marraskuussa alkoi kuulua uutisia, että Islannin suurin tulivuori Öræfajökull olisi heräilemässä. Talven ja alkukevään ajan uutisointi on kuitenkin ollut hiljaista, joten voimme olettaa, että suurta huolta lähiaikojen purkaukselle ei ole. Ihan kiva juttu, koska olisi kiva päästä suorittamaan keväämmälle suunnitellut reissut.

Jos jotain vaaralliseksi täällä Islannissa voi kutsua, on sen oltava siis luonto. En tiedä kuinka paljon edellinen tulivuoren purkaus aiheutti vaaraa itse islantilaisille, joten en ota kantaa siihen aiheeseen. Mutta siitä olen varma, että reissu Etelä-Islantiin ei onnistuisi, jos tuo jäätikön alla muhiva tulivuori päättäisi purkautua.


Minulle turvallisuus täällä Reykjavíkissa merkitsee sitä, että voin rauhassa kävellä kadulla. Lähtiessäni kävelylle minun ei tarvitse tsekata varuiksi, että en ole kulkemassa ”huonolle tai turvattomalle” alueelle. Vaikkakin yksi islantilainen tyttö osoitti meille Reykjavíkin ”slummin” auton ikkunasta (nimi meni toisesta korvasta yhtä nopeasti ulos kuin olin sen kuullutkin). Täällä voin kulkea blondina kiinnittämättä yhtään sen enempää ihmisten huomiota. Minun ei tarvitse tsekata minuutin välein, onko kukkaro vielä taskussa. Voin tulla rauhassa kotiin, pelkäämättä matkan varrella mitään.

Tuntuu hemmetin upealta voida sanoa asuneensa kahdessa maailman turvallisimmassa maassa.

Mitä turvallisuus teille merkitsee? Voitteko sanoa tuntevanne olonne turvalliseksi kotikaupungissanne?


Postauksen kuvitus on vaellukseltamme Esja vuorelle. Vuorelta avautuivat mielettömät maisemat Reykjavíkiin. Loppu rinne oli vielä niin jäinen, että ainoastaan kaksi meidän porukasta pääsi lopulta kiipeämään aivan vuoren huipulle.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti