MENU

keskiviikko 14. helmikuuta 2018

Onko Islanti oikeasti kallis maa?




































Suomalaisena on vaikea kuvitella, että eläminen jossain voisi olla huomattavasti kalliimpaa kuin hintavassa kotimaassamme. Voi kuulkaa, mistä sitä edes aloittaisi. Olin totta kai valmistautunut tähän, mutta ai että kun olisi ihana päästä edes kerran ulos syömään.

1. Ruokakaupat - Periaatteessa tämän ei olisi pitänyt yllättää, mutta silti se vain teki niin. Voin laskea yhden käden sormilla kerrat kun olen syönyt lihaa tämän puolentoista kuukauden aikana. Vietin siis lähes tilanteen pakottamana lihattoman tammikuun. Myönnän, että alkaa pakastevihannekset tulemaan jo korvista. Täällä on nimittäin lähes kaikki vihanneksetkin älyttömän hintaisia, koska suurin osa niistä on Islannissa kasvatettuja. Esimerkiksi hinta puolen kilon pussin porkkanatikun paksuisille porkkanoille pyörii siinä kolmen ja neljän euron välillä. Kiljaisin melkein riemusta, kun lähikauppaani oli ilmestynyt espanjalaisia tomaatteja. En varmasti ole koskaan ollut niin innoissani mauttomista ja puoli raaoista tomaateista. Hinta kuudelle islantilaiselle tomaatille nimittäin 7 euroa. Lähettäkää joku pliis rahtialus niitä ihania suomalaisia tomaatteja tänne!

Jauhelihapaketin hinnat pyörivät siinä 12 euron tienoilla ja kanaa on mahdoton löytää alle sillä hinnalla. Jos kuvittelitte, että keskellä Atlanttia kelluvalla saarella saisi kalaa halvalla niin väärässä olitte. En ole keskittynyt esimerkiksi lohen hintaan erityisen tarkasti, mutta kyllä se Suomen hinnat kirkkaasti ohittaa. Hemmottelin itseäni muutama päivä sitten paketilla salamia, ai että maistu taivaalliselta.

Ei muuten tee hyvää linjoille, että ainut lähes saman hintainen asia täällä on karkit ja kaikki sokeriherkut. Täytyy kyllä nostaa peukut Suomen makeisverolle. Saa hidastettua ainakin mun herkkushoppailua Suomessa.

2. Ravintolat - Kokemukseni ovat varsin kapeat. Muutama kerta paikallisessa Domino'sissa ja yksi kerta paikallisessa burgerimestassa. Halvimmat pizzat normaalikokoisina 15 euron luokkaa. Tiistaisin mestassa on kuitenkin tarjouksia ja siitä onkin muodostunut vaihtareiden joukossa selkeästi pizzapäivä.

"Oikeisiin" ravintoloihin ei ole siis vielä kosketusta, enkä uskokaan, että sitä tulee liiemmin karttumaan. Muutaman kerran on kaupungilla kävellessä tullut vilkuiltua ravintoloiden hinnastoja. Hyvin keskiverto ravintolan näköisessä paikassa risotto ~30 euroa. Emme astuneet sisään. Onnekseni rakastan ruoanlaittoa, kunhan siihen vain olisi tarjolla vähän laajempi valikoima raaka-aineita.

3. Asuminen - Ette muuten valita tämän jälkeen enää edes Helsingin vuokra-asuntojen hintatasosta. Asun kolmen erillisen asunnon omakotitalossa lähellä keskustaa. Meitä asuu koko talossa 16 vaihtaria ja minun asunnossani meitä on 5. Jaan huoneeni toisen tytön kanssa ja lisäksi jaamme keittiön, olohuoneen ja kylppärin viiden ihmisen kesken. Kuinka paljon te olisitte valmiita maksamaan jaetusta huoneesta, johon mahtuu oikeasti ainoastaan kaksi sänkyä, kaksi yöpöytää ja hyvin pieni vaatekaappi? Maksan tästä kauniista muutaman neliön omasta tilasta aikalailla tasan 600 euroa kuussa. Kadehtikaa pois. En edes halua tietää kuinka paljon rahaa täällä saisi käyttää asunnon ostamiseen.













































4. Shoppailu - Eihän sitä kukaan tule Islantiin shoppailemaan, mutta kun täytyy viisi kuukautta tuijotella yhden matkalaukun sisältöä, alkaa väkisinkin kyllästyttää. Keskustan ympäristöstä ei löydy oikeastaan mitään kalliimpien design-kauppojen lisäksi. Siitä syystä olenkin suunnannut muutaman kerran hieman keskustan ulkopuolella sijaitseviin kauppakeskuksiin.

Perinteisistä ketjuliikkeistä ei löydy oikeastaan kuin H&M, Zara, Vero Moda, Vila ja Lindex. Lisäksi brittiläiseltä Next:ltä löytyy myymälä Kringlanin kauppakeskuksesta. Zara:ssa pyörähdin ja totesin, että joo ei onnistu. Perus takki alennuksessa reilu 100 euroa. H&M on tuntunut ainoalta järkevältä vaihtoehdolta. Siellä hinnat vaihtelevat aika laidasta laitaan. Osa tuotteista on lähes saman hintaisia kuin Suomessa, mutta toisissa hinnat on lähes tuplattuja. Mistä tämäkin johtuu, tiedä sitä.

5. Alkoholi - Islannissa ikäraja alkoholille on 20 ja ruokakaupoissa saa myydä ainoastaan 2,2% (vai 2,5%?) alkoholia. Ainoa vaihtoehto juomaostoksille on siis paikallinen Alko eli Vínbúdin. Arvaatte jo mitä aion sanoa. Hinnat pilvissä. En ole käynyt kyseisessä putiikissa kuin kerran ja voin sanoa, että en erityisen mielelläni vieraile uudestaan.

Baareissa ja yökerhoissa juomien hinnat vaihtelevat huomattavasti. Bissen voi saada happy hourin aikaan neljällä eurolla, mutta toisissa paikoissa drinkkien hinnat huitelevat siinä kahdenkympin hujakoilla. Mutta kyllä kelpo lasin viiniä saa seitsemällä eurolla, joka ei musta ole mikään ihan kamala summa. Kyllähän nämä hinnat hieman kirpaisee Suomen opiskelijahintojen jälkeen.

6. Muu - Julkinen liikenne koostuu täällä ainoastaan busseista, jotka on muuten tasan tarkkaan joka kerta myöhässä. Sanoisin, että hinnat pyörii aika samoissa kuin Suomessa, varsinkin kun olen tottunut ostamaan Helsingissä seutulippua. Kertalippu on aika tarkalleen neljä euroa. Eikö se ole melkein sama hinta kuin Helsingissä?

Museot on törkysen kalliita ja suoraan sanoen aika kuraa täällä, joten niihin en lähtisi pennosiani tuhlaamaan. Turisteille järjestetyt retken on arvatenkin älyttömän hintaisia. Mutta mikäs siinä. Ei se ole hullu, joka pyytää vaan se, joka maksaa. Islantilaiset käy uimassa parikin kertaa viikossa. Siitä syystä kaupungin uimahallit on tulleetkin tutuiksi. Siitä on ikuisuus, kun olen viimeksi käynyt Suomessa uimahallissa, mutta kai ne on aika saman hintaisia? Ostin alkuun 10+1 kerran kortin, jonka hinta oli 40:n ja 50:n välillä.

Kuvissa The Sun Voyager patsas

6 kommenttia :

  1. Tosi mielenkiintoinen postaus! Islanti on ollut jo pitkään mun must-listalla, joten kaikki Islanti-aiheiset postaukset kiinnostaa. Taidanpa jäädä seuraamaan sun blogia! :)

    Ilona / https://stalkkaamunelamaa.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, toivottavasti saat tulevistakin postauksista jotakin hyödyllistä irti! :)

      Poista
  2. Komppaan Ilonaa yllä, olipa hauska törmätä sun blogiin, koska Islanti on ehdottomasti haavekohteiden listalla :) Tän sun blogin ilme muutenkin miellyttää silmää, kiva löytö :)

    Ja äh, ei ole kyllä vaihtarin budjetille helpoin paikka! Itse olin yliopistovaihtoni Roomassa ja siellä maksoin lähes saman hinnan huoneen puolikkaastani isossa kimppakämpässä. Ei naurattanut, mutta Roomassa kyllä nauratti kaikki muu, kun ruoka ja juoma oli naurettavan halpaa, kun tiesi mihin mennä :)

    Tsemppiä ja ihanaa vaihtoaikaa! Nautiskelehan, koska se on ohi ennen kuin huomaatkaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, varmasti nautin :)

      Rooma kuulostaa kyllä aivan mielettömältä vaihtokohteelta! Olen kyllä saanutkin sen käsityksen, että Euroopan suurkaupungeissa on vuokrahinnat aika pilvissä.

      Poista
  3. oho enpä ollut ennen tiennytkään että islanti on noin kallis maa! :o tää oli tosi mielenkiintoinen postaus :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)

      Olin kyllä itse valmistautunut tähän hintatasoon ihan täysin, mutta jotenkin se pääsi silti yllättämään. :D

      Poista